В Перу откриха руини от храм на 5000 години

Ел Парайсо (кликни за по-голяма версия). Снимка: Dibojutri

Ел Парайсо (кликни за по-голяма версия). Снимка: Dibojutri

Перуански изследователи откриха руини от храм на над 5000 години в археологическия комплекс Ел Парайсо, източно от столицата Лима, оповести перуанското министерство на културата, цитирано от Франс прес.

Откритието е от изключително значение, защото потвърждава хипотезата, че районът на Лима е бил център на цивилизация в Андите, отбелязаха от министерството.

Новооткритите руини, кръстени Храм на огъня от археолозите, се намират в крило на комплекса Ел Парайсо. В тях има и пещ. В нея са изгаряни дарове за жертвоприношения, като димът е помагал да се осъществи връзка между жреците и боговете, заяви ръководителят на екипа Марко Гилен.

Археолози попаднали на находката, след като свалили повърхностен пласт пясък и камъни, покриващ някои стени на археологическия комплекс в Сан Мартин де Порес.

Ел Парайсо е най-големият и най-значим археологически комплекс в района на Лима. В него има 10 сгради, разположени върху площ от около 50 хектара.

Близостта на морето и намиращата се недалеч от комплекса долина са допринесли за развитието на риболова и земеделието. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!