Астроном откри нова луна на Нептун

Композитната снимка показва разположението на новооткритата луна на Нептун, означена като S/2004 N 1. Снимка: NASA, ESA, M. Showalter/SETI Institute

Композитната снимка показва разположението на новооткритата луна на Нептун, означена като S/2004 N 1. Снимка: NASA, ESA, M. Showalter/SETI Institute

Астроном, изучаващ архивни снимки на Нептун, направени с телескопа „Хъбъл“, откри 14-а луна на планетата. Небесното тяло е с диаметърът не по-голям от 19 км.

Астрономът Марк Шоуолтър от института СЕТИ изследвал снимки от телескопа „Хъбъл“ на бледите пръстени на Нептун. Шоуолтър решил да проучи и периметъра далеч отвъд пръстените, където забелязал бяла точка на 105 250 км от планетата. Последвалият анализ на други архивни снимки на Нептун, направени между 2004 и 2009г., потвърдил, че обектът е естествен спътник.

Луната е около 100 милиона пъти по-бледа от най-слабата звезда достъпна за невъоръженото око. Тя е толкова малка, че не е забелязана и от космическия апарат „Вояджър 2″ при преминаването му покрай Нептун през 1989 г.

Шоуолтър и колегите му търсят име за новия обект, което да предложат на Международния астрономически съюз. Изискването е името да е от римската или гръцката митология и да е на герой, свързан с Нептун, бога на океаните.

Най-голямата луна на Нептун – Тритон, е открита през 1846 г., малко след самата планета. Нереида, третият по големина естествен спътник на Нептун, е известен от 1949 г. Снимки, направени от апарата „Вояджър 2″, разкриха втората по големина нептунова луна Протей и пет по-малки – Наяда, Таласа, Деспина, Галатея и Лариса. Наземни телескопи откриха Халимеда, Лаомедея, Сао и Несо през 2002 г., а Самате – година по-късно.

Новооткритата луна, обозначена като S/2004 N 1, е между Лариса и Протей. Тя обикаля Нептун за 23 часа. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!

Тагове: