Астрономи откриха нов тип супернова

Художествена концепция за предполагаемия процес, който води до супернова Тип Iax: бялото джудже (център-ляво) засмуква хелий от синя хелиева звезда (център-дясно). Изображение: Christine Pulliam (CfA)

Художествена концепция за предполагаемия процес, който води до супернова Тип Iax: бялото джудже (център-ляво) засмуква хелий от синя хелиева звезда (център-дясно). Изображение: Christine Pulliam (CfA)

Досега учените смятаха, че съществуват два основни типа супернови. Екип от учени съобщи за намирането на трета разновидност, означена от тях като Тип Iax.

Супернова е изключително мощно избухване на звезда, което може да надмине по блясък светенето на цяла галактика, а енергията, отделяна в процеса може да превиши тази излъчена от Слънцето за целия му очакван живот.

Астрономите разделят суперновите на такива с колапсиращо ядро и такива от Тип Ia. Първата вариация са експлозии на звезди с маса от 10 до 100 пъти масата на Слънцето. Тип Ia пък е свързана с окончателното разрушение на малко бяло джудже. Новата разновидност – Тип Iax – е по-слаба и по-малко енергетична от Тип Ia и може да не доведе до пълната дезинтеграция на звездата.

„Супернова Тип Iax е в основата си мини-супернова“, казва водещия автор на публикацията Раян Фоли от Харвард-Смитсонианския център по астрофизика. „Тя е като изтърсака в котилото на суперновите“, добавя той.

Екипа от учени е открил 25 примера за новия тип експлозия, като нито една от тях не се е случила в елиптична галактика със стари звезди. Това навежда на мисълта, че Тип Iax се среща предимно в млади звездни системи. 

На базата на наблюденията изследователите смятат, че новият тип супернова възниква в бинарни звездни системи, състоящи се от бяло джудже и звезда, която е загубила по-голямата част от водорода си и е съставена главно от хелий. Според модела, бялото джудже „събира“ хелий от другата звезда в двойката.

Учените не са сигурни какво предизвиква експлозията тип Iax. Възможно е „откраднатият“ от звездата-съседка хелий да избухва, което да предизвиква ударна вълна в джуджето. Но е възможно и то да се „възпламенява“ първо под въздействието на обвивката от хелий. 

И в двата случая изглежда, че бялото джудже оцелява след експлозията, за разлика от тази Тип Ia, при която то бива напълно унищожено. Според учените новият тип супернова е три пъти по-малко разпространен от Тип Ia. (Източник: Carnegie Institution)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!