На Слънцето се появи слънчево петно по-голямо от Земята

Слънчевото петно AR1944, сравнено със Земята. Изображение: NASA/SDO

Слънчевото петно AR1944, сравнено със Земята. Изображение: NASA/SDO

Гигантско слънчево петно, което учените означиха като AR1944, стана видимо на повърхността на Слънцето късно на 1 януари тази година. То бавно се измести с движението на звездата около собствената й ос и на 7 януари вече бе почти в средата на слънчевия диск.

Слънчевите петна са тъмни зони на повърхността на светилото ни, които се характеризират с постоянно изменяща се сложна плетеница от магнитни полета. AR1944 е най-голямото от сега наблюдаваните и е с диаметър почти два пъти по-голям от този на Земята. Цялата група петна, от която е част и AR1944, е с обща ширина седем Земи.

Зашеметяващите снимки на явлението са направени с помощта на Слънчевата и хелиосферна обсерватория на Европейската космическа агенция и НАСА. 

Днес (10 януари) групата петна, заедно с AR1944, се вижда в централната дясна част на слънчевия диск. Снимка: SDO/NASA

Днес (10 януари) групата петна, заедно с AR1944, се вижда в централната дясна част на слънчевия диск. Снимка: SDO/NASA

Слънчевите петна са част от т.нар. активни зони, които включват и частта от атмосферата на звездата над петната. Тези региони могат да бъдат източник на някои от най-големите избухвания на Слънцето.

Такива са например изригванията, които са съпроводени с излъчването на огромно количество светлина и радиация. Изхвърлянията на коронална маса пък запращат титанични облаци от слънчево вещество в космоса. 

С придвижването на групата слънчеви петна по диска на светилото ни, учените ще следят с интерес тяхното развитие. Така ще се разбере повече за това как сложните магнитни полета в тези зони могат да доведат до събития, които влияят на космическите системи на земна орбита и технологичната инфраструктура на планетата. (Източник: NASA/Goddard Space Flight Center)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!

Тагове: