NASA обяви инициатива за „залавяне“ на астероид

В предложенията си за бюджета през 2014г. NASA включи инициатива за „залавяне“ чрез сонда-робот на малък астероид, който впоследствие да бъде транспортиран до стабилна орбита в близост до Земята и изследван от астронавти. Вижте кпипче за концепцията: 

От агенцията смятат, че програмата не само ще впрегне съществуващи и изграждани установки за откриване на големи и по-малки астероиди, но ще помогне за усъвършенстването на технологиите за слънчево задвижване и ще позволи да се тестват разработките за космическия кораб „Орион“. Корабът от следващо поколение трябва да транспортира хора до Марс през 30-те години на 21 век, според заложените от президентската администрация на САЩ цели.

От 1970г. насам NASA изследва потенциалните възможности за използване на съществуващи съоръжения за мисия до астероид, която да позволи по-подробно да се изследват неговите характеристики. Разглеждани са и множество различни концепции за това начинание, с цел оценка на необходимите ресурси.

NASA също така е симулирала мисия до астероид през 2012г. По време на теста, екип от учени е събирал данни за това как трябва да се направи космическа разходка на астероид, а и да бъдат извършвани други задачи на космическото тяло.

От агенцията напомнят, че астероидите са с важно значение за науката, защото хвърлят светлина върху зараждането на Слънчевата система. (Източник: NASA)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!