Нощната Земя от космоса – „черен мрамор“ (ВИДЕО)

Астрономи на НАСА представиха нов поглед към Земята: за пръв път с помощта на изстрелян миналата година спътник те заснеха от космоса нашата планета през тъмната част на денонощието и представиха изключително ясни изображения.

Видеото с висока резолюция (1080p) е копозитно сглобено от изображения снети от сателита Suomi NPP в течение на девет дни през април 2012г. и тринадесет дни през октомври. (Видео - NASA Earth Observatory/NOAA NGDC)

Освен светлините на градовете свръхчувствителното оборудване на Suomi NPP е запечатало това на корабите, плаващи нощем по реките, както и факлите на нефтените сонди, отбелязва на сайта си НАСА.

Спътникът Suomi NPP, снабден със свръхчувствителния радиометър VIIRS, беше изстрелян миналата година. За да заснеме кадър на всеки участък от сушата и на всички острови, спътникът е направил 312 обиколки около Земята.

Снимките са заснети в безоблачно време през април и октомври 2012 година. Те са били съпоставени с фотографии от преди 40 години. Тогава „Аполо 17″ направи знаменитите кадри на Земята, наричайки ги „сини мрамори“, предаде Ройтерс. По аналогия днешните кадри на нощната ни планета са кръстени „черни мрамори“. 

От спътници Земята се фотографира вече 40 години, включително с цел да се правят прогнози на времето. Suomi NPP обаче е първият апарат, който прави това нощем.

„По същите причини, поради които ни е необходимо да наблюдаваме Земята денем, ни е нужно да я наблюдаваме и нощем“ – отбелязва Стив Милър, работещ със спътника Suomi NPP. „За разлика от хората, Земята никога не спи“- добавя Милър. От пръв поглед се вижда, че нощната ни планета свети крайно нееднородно. „На някои места светещите градове напомнят на самотни звезди в нощното небе, а други – на галактични купове“ – отбелязват от НАСА.

По удивителен начин са осветени плавателните реки. На общия фон ясно се откроява например р. Нил. Нощем от космоса също така се вижда, че човечеството продължава да е ограничено от природния ландшафт, отбелязват от НАСА, показвайки Хималаите. Освен това „черният мрамор“ отразява по определен начин и политическите проблеми на съвременния свят: на снимките рязко контрастират Северна и Южна Корея, а на Средния Изток се открояват светлините върху нефтените платформи.

Апаратът вече е бил използван и за метеорологични цели: Suomi NPP показа на учените как изглежда от небето ураганът Санди. Камера на спътника също така улови пораженията от стихията, когато през първите дни на супербурята милиони хора останаха без електричество.

За да бъдат получени подобни изключително ясни изображения през тъмните часове на денонощието, апаратурата на спътника не е действала като тази на обикновените фотоапарати. Камерата на Suomi NPP фотографира малки участъци, а след това пикселите се обединяват в обща картина. Всеки фрагмент се разглежда отделно, ако кадърът е станал тъмен или прекалено светъл, той се дообработва до необходимото качество. Освен това на спътника действат едновременно три камери, за да може да бъде избран най-добрият кадър. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!