Япония с нова мисия до астероид

Японската Агенция за изследване на космическото пространство ДЖАКСА планира да изстреля космически апарат, който да кацне на астероид в търсене на информация, свързана с теорията, че животът на Земята е „донесен“ от космоса, съобщи Сайънс дейли.

Това ще бъде вторият опит на Япония да донесе на Земята материал от астероид. Първата такава сонда „Хаябуса“ се върна през юни 2010 г.

Визията на художник за "Хаябуса 2". Изображение: JAXA/Akihiro Ikeshita

Визията на художник за "Хаябуса 2". Изображение: JAXA/Akihiro Ikeshita

Космическият апарат „Хаябуса 2″ ще бъде изстрелян през 2014 г., за да достигне астероида 1999 JU3 през 2018 г. и да се върне през 2020 г. Когато стигне до астероида, „Хаябуса 2″ ще изстреля патрони към повърхността му със скорост 300 м/сек и ще събере отскочилия материал. След това ще се отдалечи на безопасно разстояние и ще изпрати ударен модул, който да изстреля 2-килограмов снаряд към астероида, за да направи 2-метров кратер.

„Хаябуса 2″ ще се върне до кратера, за да вземе мостри, които не са били излагани на космическо въздействие и слънчева радиация. Затова материалът би трябвало да е бил създаден в първите дни на Слънчевата система. Астероидът е на подходящо разстояние от Слънцето, позволяващо съхранението на вода и аминокиселини. Ако такива бъдат открити в астероида, това ще бъде аргумент в подкрепа на теорията, че астероидите и кометите са помогнали за донасянето на живота на Земята.

Първата мисия на ДЖАКСА до астероид преодоля много технически проблеми, но в крайна сметка се върна на Земята, сред като кацна на астероида Итокава. Тогава обаче засече механизмът за изстрелване на патроните и единствените събрани мостри бяха прашинки, полепнали случайно по специалния контейнер.

Специалистите се надяват втората мисия да осигури по-добър материал, който да не е замърсен. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!