Какво кара мишките да заобичат котките

Токсоплазмозата кара мишките да харесват миризмата на своя естествен враг котката. Снимка: Фред Фокелман

Токсоплазмозата кара мишките да харесват миризмата на своя естествен враг котката. Снимка: Фред Фокелман

Организмът, предизвикващ токсоплазмоза, който се среща при котките, около една трета от хората и много гризачи, може да има способността да изменя за постоянно конкретни мозъчни функции. Това демонстрират експерименти, проведени при мишки.

Известно е, че паразитът Тoxoplasma gondii кара мишките да спрат да се страхуват от котки. Това е хитър еволюционен ход – паразитът може да се размножи само в храносмилателната система на котката и следователно заразената мишка изведнъж започва да намира миризмата на врага си странно привлекателна.

Но според изследване, публикувано вчера в сп. Plos One, ефектът остава дори месеци след като заразата е излекувана. Възможно е микробът да предизвиква постоянно структурно изменение в мозъка.

Това е важно наблюдение, което ще помогне за по-доброто разбиране на ефектите на този паразит и върху човека. Има изследвания, които демонстрират, че Toxoplasma води до промени в поведението и при хората. В едно проучване, например, се установява връзка между заразяване с паразита и по-голям риск от пътнотранспортни произшествия. В друго се наблюдава променена реакция към миризмата на котки.

Токсоплазмозата се счита за сравнително безопасно заболяване, което при много хора е безсимптомно, тъй като имунната система ги предпазва ефективно. Но заразяването с нея по време на бременност е много опасно за плода. Паразитът става опасен и при компрометирана имунна система.

Публикувано с разрешението на Macmillan Publishers Ltd: [NATURE] (Parasite makes mice lose fear of cats permanently), Eliot Barford (2013)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!

Тагове: