Носът ни може да усети поне един трилион миризми!

Кафе? Снимка: Shereen M (CC BY-NC-ND 2.0)

Кафе? Снимка: Shereen M (CC BY-NC-ND 2.0)

Изследване показа, че носът ни може да долови 1 трилион различни миризми – много повече, отколкото се смяташе досега. Новите резултати показват, че обонянието ни превъзхожда зрението и слуха по броя стимули, които може да възприеме.

В окото има различни клетки, които работят заедно, за да ни позволят да виждаме до 10 милиона цвята, а ухото може да чуе до половин милион тона. Носът от своя страна има 400 рецептора и досега се смяташе, че с негова помощ можем да усетим максимум 10 000 миризми.

Учени от Университета Рокъфелер решили да проверят тази информация, която води началото си от далечната 1927 година и никога не е била проверявана обстойно. Те изработили експеримент, с който да установят доколко хората са способни да различават измежду различни смеси от 128 различни молекули, стимулиращи обонянието. Тези молекули били представителни за голям диапазон от миризми – от лимон до трева.

Молекулите били смесвани произволно в групи по 10, 20 или 30, и така се създавали нови и непознати комбинации. След това на базата на резултатите изследователите изчислили колко миризми би следвало да може да усети човек. Така те установили, че обонянието ни може да долови поне 1 трилион различни миризми. Според учените дори тази оценка най-вероятно подценява възможностите ни.

Д-р Лесил Восхол от екипа споделя, че досегашните разбирания за това сетиво са базирани на малко повече от „градски легенди“. 

„Хората смятат, че обонянието на животните е много по-добро от нашето. Ние сме изключително добри в долавянето на миризми“, казва Восхол. 

Тя признава, че някои животни наистина имат 2-3 пъти по-силно обоняние от нашето, но при тях по-голяма част от мозъка е заделена за тази дейност. (Източник: Би Би Си)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!

Тагове: