Електронен нос различава аромата на ябълка от този на круша

Устройството, създадено от учените от Политехническия университет във Валенсия, е снабдено с 32 сензора и може да различи аромата на ябълка от този на круша. Снимка: HIG/UPV

Устройството, създадено от учените от Политехническия университет във Валенсия, е снабдено с 32 сензора и може да различи аромата на ябълка от този на круша. Снимка: HIG/UPV

Европейски учени разработиха електронен нос, който е чувствителен до такава степен, че може да различи аромата на ябълка от този на круша.

Учени от Политехническия университет във Валенсия, Испания и университета в Йевле, Швеция създали устройството, което е снабдено с 32 сензора и може да идентифицира миризмата на нарязани парченца от плодовете.

„Пробите от плодовете се слагат в камера, в която се подава въздух. Той достига горната част със сензорите – оксидни полупродовници, различаващи ароматни вещества, като метан и бутан“, заяви Хосе Пелегри Себастия от университета във Валенсия. 

Изследването е част от проект за разработване на мултисензорни системи, чиито възможности да различат едни смеси летливи вещества от други са по-усъвършенствани.

Такива системи биха могли да намерят приложение в различни области. Една от тях е винопроизводстовото, поясни испанският учен. Електронният нос ще може да различи вида грозде и да разпознае виното от дадена реколта.

Той може да бъде използван и в биомедицината. Някои изследвания показаха, че тренирани кучета могат да открият ракови образувания, включително белодробен рак, чрез подушване на човешкия дъх.

Ако електронният нос успее да установи кои вещества са били разпознати от животните, заболяването ще може да се идентифицира по-рано, отбелязаха учените. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!

Тагове: