Прилепите използват сложни запаметени карти за навигация

Прилеп от вида Еptesicus fuscus. Снимка: Angell Williams

Прилеп от вида Еptesicus fuscus. Снимка: Angell Williams

Известно е, че много видове прилепи използват ехолокация за да се ориентират и да ловуват, но учени от университета Браун установиха, че животните също така разчитат и на сложни съхранени в паметта си карти, съобщи сайтът Попсайънс.

Изследователите открили, че привидно хаотичния полет на летящите бозайници се подчинява на детайлните предписания на тази вътрешна мнемонична система.

Прилепите изпращат и получават сигнали с феноменална скорост, но също така летят бързо, което не им оставя много време за ориентация. Изхождайки от това, Джонатан Барки и колегите му от университета Браун предположили, че животните разчитат на предишни познания за заобикалящата ги среда. За да изследват тази идея те създали специален терен с препятствия и подложили представители на вида Еptesicus fuscus (на снимката) на експеримент.

В затъмнена стая били окачени вериги на тавана, а в стените били вградени чувствителни микрофони за да записват ултразвуковите сигнали на животните. След това прилепите били освобождавани, а пътят, по който минавали, бил реконструиран на базата на записите от микрофоните.

Учените установили, че няколко дни по-късно животните вече си били изградили предпочитан маршрут през препятствията. Местата, от които били освобождавани били сменяни, но независимо от това прилепите се връщали към предпочитания си маршрут.

За да видят колко добре се запаметява информацията изследователите преустановили експеримента за месец. Тестовете след това показали, че животните помнят стаята и използват съхранените в паметта им пътища.

Учените стигнали до извода, че при придвижването си прилепите използват два вида информация – тази която получават в реално време чрез ехолокацията и тази в запаметените „навигационни карти“.

Според изследователите проучването може да спомогне за по-доброто разбиране на неврологичните основи на пространствената памет. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!

Тагове: ,