Шимпанзетата имат по-бърза работна памет от хората (ВИДЕО)

Японски учени демонстрираха, че шимпанзетата запомнят за по-малко от половин секунда точното положение и вярната последователност на до девет цифри на компютърен екран, съобщи в. „Индипендънт“. Това, според тях показва, че работната памет на шимпанзетата е по-бърза от човешката.

Хората имат нужда от няколко секунди за да се справят със заданието. „Невъзможно е човек да изпълни същата задача толкова бързо“ – каза Тецуро Мацуцава, приматолог от университета на Киото.

Експериментите за бързината на паметта проф. Мацуцава е направил с женското шимпанзе Аи – което на японски означава „любов“ – и със сина й Аюми. Малкият демонстрирал още по-добри възможности за запаметяване. Ето видео с това как Аюми се правя със задачата.

Според проф. Мацуцава шимпанзетата са с толкова развита работна памет, защото живеят в настоящия момент, а хората мислят много за миналото и планират бъдещето. В природата животните трябва много бързо да взимат пространствени решения, например къде точно е плода на дървото, или пък какво е точното местоположение на потенциални врагове в друга група шимпанзета.

Хора могат да се справят толкова бързо със запомнянето на числа само ако страдат от синдром на Аспергер. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!