Шимпанзетата могат да използват жестове за сложна комуникация

Бебе шимпанзе. Снимка: David Schenfeld (CC BY-NC-ND 2.0)

Бебе шимпанзе. Снимка: David Schenfeld (CC BY-NC-ND 2.0)

Помните ли детската игра „топло/студено“, в която с тези две думи едно дете насочва друго към скрита играчка или лакомство? Е, сега учени откриха, че и шимпанзетата могат да я играят. 

Според изследователите от Щатския университет на Джорджия резултатите им са най-солидното доказателство до момента, че приматите могат да използват жестове и да координират действията си при преследването на обща цел.

В експеримента две обучени да комуникират шимпанзета и човек трябвало да си взаимодействат, за да открият храна, която била скрита на място на открито. Човекът не знаел къде е храната и маймуните трябвало да го насочват с жестове към скривалището.

Според д-р Чарлз Мензел от екипа необичайният формат на експеримента, в който шимпанзетата били водещият елемент, дал възможност животните да бъдат изследвани по нов начин. 

„Шимпанзетата използваха жестове, за да се възползват от съдействието на неинформиран човек и да го насочат към обекти, скрити на 10 или повече метра“, казва Мензел. „Изследването обогатява разбирането ни за това колко добре шимпанзетата могат да запаметяват средата, в която се намират, и да предават тази информация“, обяснява той.

Учени от други университети споделиха мнението си за резултатите на Мензел и неговите колеги.

„Употребата на жестове за координиране на съвместни действия – като намирането на храна – може би е било важна крачка в еволюцията на езика“, казва д-р Анна Робъртс от Университета на Честър.

„Предишни изследвания при диви и питомни шимпанзета демонстрираха гъвкавостта [на уменията] им при употребата на жестове“, казва Сара-Джейн Вик от Университета Стърлинг. „Но по-сложната задача, изискваща координация, тук демонстрира значителните когнитивни способности в основата на комуникацията при шимпанзетата“, казва още Вик. (Източник: Georgia State University)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!

Тагове: