Учени откриха неизвестен досега на науката симпатичен бозайник

Олингийто тежи около 1 килограм и обитава т.нар. облачни гори на Колумбия и Еквадор. Снимка: Mark Gurney

Олингийто тежи около 1 килограм и обитава т.нар. облачни гори на Колумбия и Еквадор. Снимка: Mark Gurney

Екип изследователи от института Смитсониън откри нов симпатичен вид бозайник – първия хищник, на който се натъкват учените в Западното полукълбо от 35 години насам.

Изследователите попаднали на останки от животинката измежду музейни образци, а това откритие ги накарало да предприемат пътешествие до горите на Южна Америка. И резултатът е налице – бозайникът олингийто (Bassaricyon neblina) прилича на кръстоска между плюшено мече и домашна котка. Той е и последния документиран член на сем. Енотови, включващо миещата мечка.

Олингийто тежи около 1 килограм и обитава т.нар. облачни гори на Колумбия и Еквадор, откъдето произтича и научното му име „neblina“ (на испански „мъгла“). 

Олингийто (кликни за по-голяма версия). Снимка: Mark Gurney

Олингийто (кликни за по-голяма версия). Снимка: Mark Gurney

„Откритието на олингийто ни показва, че светът не е още напълно изследван и най-основните му тайни още не са открити“, заяви Кристофер Хелген, ръководещ екипа от Смитсониън. „Ако нови хищници все още могат да бъдат открити, какви други видове ни очакват? Толкова от световните видове все още са неизвестни на науката. Документирането им е първата стъпка към разбирането на цялото богатство и разнообразие на живота на Земята“, казва още Хелген.

Първоначално учените от Смитсониън изследвали други видове – олинго – когато попаднали на останките от олингийто. Черепът и зъбите на новия вид били по-малки и по-различно оформени от тези на представителите на олинго.

Също така информацията за това къде били събрани екземплярите показвала, че става въпрос за зона в северните Анди на 1500-2700 метра надморска височина – много по-високо от типичното за известните видове олинго. Тъй като намерените от изследователите останки били от началото на 20-ти век, те се запитали дали въпросното животно все още съществува. Тяхното последвало разследване довело до откритието. (Източник: БТА, Smithsonian Institute)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!