Учени възстановиха праисторическа гонитба между динозаври (ВИДЕО)

Завроподи аламозаври. Автор: DiBgd (GFDL Version 1.2)

Завроподи аламозаври. Автор: DiBgd (GFDL Version 1.2)

По следи на милиони години учени успяха да възстановят виртуално сцена на гонитба, наподобяваща праисторическа динозавърска версия на „Том и Джери“. 

Разбира се животните са доста по-тежички от котката и мишката, а от гледна точка на големината ролите им са разменени. В позицията на бягащия е завропод, дълъг 18 метра и тежащ 20 тона.

Хищникът, който го преследва, е теропод от семейството на прословутия Тиранозавър Рекс. Той е два пъти по-къс, но затова пък има силен апетит.

Благодарение на масата си двата динозавъра са оставили чудесни следи в калта на речно корито преди 110 милиона години. Цялата следа от преследването, открита в днешен Тексас през 1940 г., била извадена и нарязана на отделни блокове. Някои от блоковете обаче били загубени. Сега екип от учени успя да възстанови сцената виртуално, използвайки стари фотографии.

Реконструкция на следите от динозаврите. Изображение: Royal Veterinary College

Реконструкция на следите от динозаврите. Изображение: Royal Veterinary College

Снимките били направени от палеонтолога Роланд Бърд, който пръв извършил разкопки на мястото. Той нарисувал и карта на сцената на праисторическата гонитба в река Палукси. 

„На някои места следите от теропода са в тези на завропода“, казва д-р Питър Фалкингъм от екипа. „[Това значи], че тероподът е минал от там втори и затова Бърд интерпретирал сцената като теропод, преследващ завропод“, обяснява Фалкингъм.

За да възстановят сцената, учените използвали техника, наречена фотограметрия – сканиране и комбиниране на снимки, за да се създаде компютърен модел на мястото.  

„Сега вече имаме цялата следа в контекста на едно цяло парче“, казва д-р Фалкингъм. Според него работата им показва, че с въпросната техника могат да се реконструират дигитално и да се принтират с 3D-принтер обекти, които вече не съществуват. Вижте видео на 3D реконструкцията.

(Източник: Royal Veterinary College, Би Би Си)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!

Тагове: