62% от африканските горски слонове са унищожени за последното десетилетие

Африкански горски слон. Снимка: Thomas Breuer

Африкански горски слон. Снимка: Thomas Breuer

Ново изследване показа, че 62% от африканските горски слонове са били убити заради бивните им през последното десетилетие.

„Анализът потвърждава страховете на природозащитниците – нарастваща възможност за потенциалното изчезване на горския слон през следващото десетилетие“, казва д-р Саманта Стриндберг от Общността за защита на дивата природа (WCS), един от водещите автори на изследването.

„Спасяването на вида изисква координирано глобално усилие от страна на страните, в които е разпространен слона – по целия канал за трафик на слонова кост и в крайната му дестинация в Далечния Изток. Не разполагаме с много време преди слона да изчезне“, казва д-р Фиона Мейзълс от WCS, друг водещ автор на публикацията.

Изследването е базирано най-голямото количество събрани данни за слоновете в Централна Африка. То излиза във време, в което 178 страни се събират на среща в Банкок за да обсъдят проблеми свързани с търговията засягаща живата природа, сред които бракониерството и нелегалния трафик на слонова кост.

Проучването – най-голямото правено въобще за африканския горски слон – включва работата на над 60 учени в периода 2002г – 2011г. В инициативата са участвали и служители от национални природозащитници служби, които са прекарали над 91 600 човекочаса за да извършат преброяване в пет страни – Камерун, Централната Африканска Република, Демократична Република Конго, Габон и Република Конго. Те са извървели общо над 13 000 километра и са събрали изключително голям брой данни.

Иззети бивни, някои от които от слонове-бебета от Покола, Република Габон. Снимка: Naftali Honig, PALF

Иззети бивни, някои от които от слонове-бебета от Покола, Република Габон. Снимка: Naftali Honig, PALF

Публикацията показва, че почти една трета от територията, която горския слон е можел да обитава преди 10 години, вече е твърде опасна за него.

„Исторически слоновете са били разпространени в горите на този огромен район от над 2 милиона квадратни километра, но сега им се налага да се спотайват само в една четвърт от него“, казва д-р Джон Харт, съавтор в изследването.

„Въпреки, че горската растителност е налице, слонове няма, което показва, че проблема не е свързан с деградиране на хабитата. Това се дължи почти изцяло на бракониерството“, обяснява той. (Източник:  Wildlife Conservation Society)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!