Живи екземпляри от изчезнал вид жаба!

Жаба от вида Discoglossus nigriventer. Снимка: Mickey Samuni-Blank

Жаба от вида Discoglossus nigriventer. Снимка: Mickey Samuni-Blank

Данни на Международния съюз за защита на природата сочеха, че жабата Discoglossus nigriventer е изчезнала от лицето на Земята, но изследователи обявиха, че екземпляри от вида са били открити в северната част на Израел.

Въпросният вид е забелязан за пръв път в Израел в началото на 40-те години на миналия век. Смяташе се, че е изчезнал през 50-те в резултат на пресушаване на блата, като част от инициатива за борба с маларията. От 1996 г. D. nigriventer е обявена за изчезнал вид от Международния съюз за защита на природата.

Изследване на израелски, германски и френски учени обаче показа, че D. nigriventer не само съществува, но и може да бъде смятана за „жив фосил“.

Учените обявиха, че през октомври 2011 г. жив екземпляр от вида е бил открит в природен резерват в северната част на Израел. „Оттогава попаднахме на други 10 екземпляра върху площ от около 1,25 хектара“, казват още изследователите в своя доклад.

Генетичният анализ разкри, че D. nigriventer принадлежи към жабите Latonia, чиито други представители са изчезнали преди около 1 милион години.

Резултатите от изследването са публикувани в Nature Communications. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!