В СУ се открива изложба за българските експедиции в Антарктида

Българската база "Св. Климент Охридски" на Антарктида. Снимка: Любомир Иванов

Българската база "Св. Климент Охридски" на Антарктида. Снимка: Любомир Иванов

Документалната изложба „Антарктида – българската ледена приказка“ се открива днес от 18.00 ч. в галерията „Алма Матер“ в Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Изложбата може да се види в СУ до 4 октомври и е посветена на 25-годишнината от първата българска експедиция на Антарктида. Експозицията включва 60 пана и в тях е представено – хронологично и тематично – българското присъствие на Антарктида от 1987 г., когато с инициативно писмо на тогавашния главен асистент в Софийския университет Христо Пимпирев, е поставено неговото начало.

Изложбата проследява четвъртвековния път от идеята за експедиция до най-южната част на планетата до нейната реализация, надхвърляща далеч тези първоначални намерения, посочват от СУ. Посетителите ще могат да видят уникални фотографии на членовете на българските експедиции и на техните гости на Антарктида, както и документи от Централния държавен архив.

Фотографиите представят първите стъпки, работното ежедневие, свободното време и трудностите, съпътствали българските експедиции на ледения континент. Ще могат да се видят и снимки на неповторимата природа на Антарктида.

Организатори на изложбата са Българският антарктически институт, Държавната агенция „Архиви“, Културният център на СУ „Св. Климент Охридски“ и галерията „Алма Матер“. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!

Тагове: