Фосил на нов вид птерозавър

Птерозавъра Sordes pilosus

Птерозавъра Sordes pilosus

Германски учени съобщават, че фосил от неизвестен досега вид птерозаври – летящи влечуги, живели по едно и също време с динозаврите, е на 155 милиона години, предаде ЮПИ.

Това означава, че откритият в района на Бамберг, Германия, скелет е от един от най-древните птерозаври, известни досега. Скелетът е съхранен много добре.

Палеонтолозите са на мнение, че животното е било приспособено да гази във вода с изключително дългите си крайници и е притежавало челюсти, оформени като клюн на щъркел или фламинго. Те са му служели да прецежда малки организми от водата, включително рибки.

„Става въпрос за много рядък екземпляр“, заяви експертът по птерозаврите Еберхард Фрей от Природонаучния музей в Карлсруе. „Птерозавърът е имал размах на крилете около 1,20 метра“, допълни директорът на Прирородонаучния музей в Бамберг Матиас Маузер. „Имал е криле, но това не означава, че е бил птица.“ Той освен това отбеляза, че тялото на птерозавъра не е било покрито с пера, а с твърда козина. (Източник: БТА, Илюстрация: Dmitry Bogdanov)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!