Когато чуждо тяло замести твоето собствено

Изображение: Roy Solomon et al (2013) Frontiers in Behavioral Neuroscience

Изображение: Roy Solomon et al (2013) Frontiers in Behavioral Neuroscience

Изследователи показаха, че хората могат да бъдат „измамени“ и накарани да сметнат, че изображението на чуждо тяло – аватар – е собственото им тяло. 

В проучването участвали 22 души, които изпитали т.нар. Илюзия за цяло тяло. За целта те били докосвани от роботизирана система, докато наблюдавали как аватар бива стимулиран на същото място.

Доброволците носели на главите си 3D дисплей с висока резолюция, с чиято помощ гледали аватара отзад. В течение на 40 секунди робот погалвал участниците в експеримента отляво или отдясно по гърба или по левия или десния крак. Едновременно с това доброволците наблюдавали как червена точка се движи синхронно на кореспондиращо на докосването място върху аватара (виж картинката). 

След това на хората била дадена задачата да си представят как изпускат топка и да сигнализират, когато сметнат, че топката удря земята. Това позволило на учените да отчетат обективно възприятието на участниците за това къде се намира тялото им.

Доброволците трябвало също така да отговорят на въпроси за това доколко са се идентифицирали с аватара и откъде според тях е дошло докосването. Освен това им били направени и физиологични тестове – измерена била температурата на кожата на четири места на гърба и краката. 

Резултатите показали, че едновременното докосване на аватара и на истинското тяло предизвикало Илюзията за цяло тяло. Участниците били объркани по отношение на това къде е тялото им и частично се идентифицирали с аватара.  

Данните показали и понижение на телесната температура на участниците, което според учените е „малко, но от изключително значение“. Спадът регистриран от изследователите бил в диапазона от 0,006-0,014 градуса по Целзий.

„Когато мозъкът се изправи пред мултисензорен конфликт, като този при Илюзията за цяло тяло, начинът, по който възприемаме тялото си се променя. Това води до понижение на телесната ни температура“, казва д-р Рой Саломон, водещ автор на публикацията. (Източник: Frontiers, изображение на извадка: Acr1m, CC BY-NC-SA 3.0)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!