Колко тежи торбата на Дядо Коледа (и други важни въпроси)

Дядо Коледа, благодарим ти!

Дядо Коледа, благодарим ти!

Залисани от магията на подаръците, често забравяме за Дядо Коледа и за огромния труд полаган от него, джуджетата в работилницата му и елените, теглещи шейната. По света има много милиони деца, които с трепет очакват своя подарък и биха били безкрайно разочаровани, ако добрият старец не успее да ги достигне навреме.

За това едно бившо дете – Аарон Сантос от колежа Симпсън – е решило да отговори на всички важни въпроси за Дядо Коледа – не за друго, а за да сме още по-благодарни в празничната нощ. Такива въпроси са например колко тежи торбата с подаръци на белобрадия старец и колко бързо летят Рудолф и неговите другари елени. Но нека караме подред:

Колко тежи торбата на Дядо Коледа?

Разбира се, хлапетата по света искат много (и повече) подаръци с най-различна форма и тегло. Но ако кажем, че средно на дете се падат по около 4 килограма подаръци, то тогава чувалът на Дядо Коледа тежи около 18 милиона тона. Белобрадият и добродушен дядо обаче очевидно се движи доста бързо – със скорост близка до скоростта на светлината – и според Теорията на относителността на Айнщайн това кара въпросния чувал да се свие. Той се смалява до такава степен, че всъщност е не много по-голям от ръчна чанта.

Колко джуджета са необходими, за да се направят подаръци за всяко дете за година?

Ако едно джудже прави по 10 подаръка на ден за 365 дни в годината, то Дядо Коледа разполага с една наистина голяма работна дружинка – един милион джуджета. Те все пак обичат да почиват и да похапват курабийки от време на време, така че вероятно са малко повече.

С каква скорост лети шейната, теглена от елена Рудолф и неговите другари?

Ясно е, че елените на Дядо Коледа могат магически да се носят със скорост близка до светлинната (която е максималната възможна въобще). Все пак ако бяха по-бавни и летяха 10 пъти по-бързо от скоростта на звука (1225 км/ч), щяха да са им необходими 14 години, за да посетят всяко чакащо подаръци дете. Затова е добре, че елените летят почти със светлинна скорост и могат да свършат цялата работа и да се приберат на топло за чай и курабийки само за час и 20 минути.

Каква енергия изразходват елените на Дядо Коледа?

Както разбрахме еленчетата на белобрадия старец летят доста бързо и за целта трябва да се преборят със съпротивлението на въздуха (и насрещния вятър). Общо  взето пътешествието им изразходва енергията, която САЩ би изразходвала за 4,5 милиарда години.

Колко трябва да си похапват еленчетата на Дядо Коледа, за да летят толкова бързо?

За да се носят със зашеметяващата скорост, която развива шейната на Дядо Коледа, елените трябва да изяждат около 2 x 10^23 килограма захарни пръчки. Ако не знаете колко всъщност е това – представете си нещо като Плутон (сбогом Плутон).

 

И така – сега можете още повече да се порадвате на скъпоценните си коледни подаръци, а в случай, че успеете да видите Дядо Коледа, въпреки скоростта му – не го питайте с какво точно храни елените си, а му кажете едно сърдечно – Благодаря! 

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!