Поумняване чрез дъвка

В Япония дъвките не са това, което са

В Япония дъвките не са това, което са

Японците имат традиции в сферата на дъвките.

Измислили са дъвка „Няма време” с гранули, за която се твърди, че наистина чисти зъбите и ти спестява цели три минути от работния ден. 

Имат си дъвка, наречена „Мъжки аромат” която съдържа етерични масла и води до благоуханна пот през лятото. 

Дори са изобретили „B2UP” дъвката „за увеличаване на бюста”, която съдържа фитоестрогени (съставки, които имитират ефекта на естрогена), извлечени от традиционното медицинско растение Pueraria mirifica.

Затова не е изненада, че именно японски експерти са установили, че дъвченето на дъвка, прави реакциите по-бързи, пише в. „Дейли експрес“.

Данните от проучване в Института по радиология в Япония показват, че времената за реакция при дадена задача се подобряват при дъвчене.

Участниците в проучването са били разделени на две групи – с дъвка и без дъвка – и подложени на тест за бърза реакция. Задачата била да се натиска копче с десния или левия палец, в зависимост от посоката на появяваща се стрелка. Дъвките били без вкус, за да се избегне разсейването. По време на експеримента била сканирана мозъчната дейност на участниците, за да се установи кои зони в мозъка са активни.

Изследователите открили, че на „дъвчащите” били необходими средно 493 милисекунди, за да реагират, докато на тези, които не дъвчели – 545 милисекунди. Мозъчният скенер показал, че активността е по-висока в зоните, свързани с движение и концентрация.

„Откритието, че времената за реакция се подобряват, е статистически значимо. Не можем да посочим обаче точната причина за благоприятния ефект от дъвченето на дъвка. Възможно е то да намалява стреса или да се случва нещо по-фундаментално“, казва в придружаващия публикацията коментар професор Анди Смит от университета на Кардиф.

Възможното обяснение за благоприятния ефект е, че дъвченето на дъвка временно увеличава притока на кръв към мозъка. Според друга теория то е свързано с производството на по-големи количества инсулин, които стимулират мозъчните зони, свързани със запаметяването и концентрацията. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!