Предизвикаха катастрофа на Боинг-727

Производство на Боинг-727. Последния самолет от този модел е произведен през 1984г. Снимка: Boeing Dreamscape

Производство на Боинг-727. Последния самолет от този модел е произведен през 1984г. Снимка: Boeing Dreamscape

От всички пътници в самолета най-големи шансове да оцеляват по време на катастрофа имат тези, които седят на опашката.

Този извод бе направен по време на уникален експеримент в САЩ, струвал 1,5 милиона долара. В неговите рамки пътнически самолет „Боинг-727″ бе разбит принудително в пустиня, за да се види какво ще се случи със самолета и с пътниците на борда, съобщи в. „Дейли мейл“.

Изпитанията са били проведени в пустинята Сонора на американско-мексиканската граница през април. Дотам боингът е бил управляван от пилот, като недалеч от мястото на предвидената катастрофа той е катапултирал с парашут. По-нататък лайнерът е бил управляван дистанционно от борда на самолет, съпровождал първия.

След като е бил „придружен“ до мястото на катастрофата, самолетът е бил пуснат в свободен полет и се е врязал в земята със скорост от 255 км/ч. Това не съответства напълно на реална катастрофа, при която няма шанс пътниците да оцелеят.

По време на експеримента е било доказано, че в земята се врязва носът на самолет, затова най-голям риск има за пътуващите в първа класа, както и за членовете на екипажа. А пътниците на опашката имат най-големи шансове да се спасят. Разбира се, при условие, че се спазват изискванията за техника на безопасността. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!