Искам да знам: Мъжете и жените виждат ли цветовете различно?

Мъжете трудно виждат малките разлики в зеленото, жълтото и синьото

Мъжете трудно виждат малките разлики в зеленото, жълтото и синьото

Ако сте се чудили защо избирането на подходяща боя за стените у дома е такъв проблем и защо половинката ви съчетава дрехи, които не си отиват, американски учени имат отговор – двата пола виждат цветовете различно.

Това означава, че когато представители на двата пола гледат един и същи оранжев цвят, на мъжете той изглежда по-червеникав, отколкото на жените. По същия начин мъжете виждат тревата по-жълтеникава, а жените – по-зелена. Причината според учените е, че мозъкът обработва информацията по различен начин.

Разликите не се дължат на структурата на окото. Експерименти на изследователите от Сити Юнивърсити в Ню Йорк показаха, че мъжете трудно виждат малките разлики в жълтото, зеленото и синьото. Ефектът е малък, но означава, че жените по-добре се справят с избора на боя от нюансите, включени в палитрата в магазина.

Логично е, че след като разликите не идват от очите, те вероятно са обусловени от мозъка. Учените предполагат, че определящ в случая е мъжкият полов хормон тестостерон.

Зрението не е единствената сетивна разлика между двата пола. Известно е, че жените имат по-добър слух и по-остро обоняние и вкус.

Американското изследване обаче доказа, че мъжете са по-добри в едно отношение – те виждат по-ясно детайлите в движещи се образи. Тази характеристика ги е правела добри ловци в древността, а сега им помага да побеждават в компютърните игри. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!

Тагове: