Експериментална бърза противогрипна ваксина

С новата методика учените се надяват да направят възможно разработването на бързи ваксини за болестотворни агенти като вируса H1N1. Снимка: CDC, Cybercobra

С новата методика учените се надяват да направят възможно разработването на бързи ваксини за болестотворни агенти като вируса H1N1. Снимка: CDC, Cybercobra

Експериментална ваксина на основата на свързана с ДНК молекула предпазва животни от грип.

Това са установили германски учени в изследване, което дава надежда за „свръхбързото“ разработване на ваксини за хора, предаде Ройтерс, позовавайки се на публикация в сп. „Нейчър байотекнолъджи“.

Допускайки, че действието му е подобно и при човека, новият подход може да доведе да формулирането и производството на ваксини за седмици, вместо за месеци. Бързата продукция на ваксини е изключително важна в борбата срещу грипа, особено по време на пандемия, когато здравните власти и фармацевтите се опитват да се справят с потенциалните мутации на вируса.

Традиционно противогрипните ваксини се произвеждат в кокоши яйца – сложен и продължителен процес. Наскоро някои фирми започнаха да прибягват до използването на култури от животински клетки. И в двата случая обаче е необходимо да бъдат култивирани вируси, което може да доведе до променлива продукция и забавяне.

Новата ваксина, разработена от специалисти от института „Фридрих Льофлер“, използва по-бърз подход на основата на информационна РНК – едноверижна молекула, която пренася към клетките информацията кои протеини да произвеждат.

Специалистите са установили, че имунната реакция на инжектирани с експерименталната ваксина прасета и порове е сходна, а в някои случаи и по-добра от тази, наблюдавана при инжектирането на стандартна ваксина. Друго предимство на ваксината, базирана върху информационна РНК е, че не трябва да бъде замразявана.

Учените обаче отбелязват, че ще минат години, преди да бъде разработена подходяща за хора ваксина на този принцип. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!