Нов проект на гениален биолог цели по-дълъг живот и на 100 да сме като на 60

Модел на ДНК. Изображение: DOE Joint Genome Institute (CC BY-NC-ND 2.0)

Модел на ДНК. Изображение: DOE Joint Genome Institute (CC BY-NC-ND 2.0)

Биологът Крейг Вентър – централна фигура в разкодирането на човешкия геном и създател на първата синтетична форма на живот – стартира нов проект, целящ удължаване на живота и по-добро лечение на свързаните със стареенето болести. 

Вентър основа новата компания „Human Longevity Inc“ съвместно с пионера в областта на изследванията на стволовите клетки д-р Робърт Харири и човека зад „X Prize Foundation“ д-р Питър Диамандис.

Амбициозната инициатива ще търси новаторски генни и клетъчни терапии, които да позволят на хора да запазят възможно най-дълго здравето и работоспособността си.

Компанията ще разчита на начален капитал от 70 милиона долара и вече е закупила две свръх-бързи машини за разкодиране на ДНК „HiSeq X Ten“.

Крейг Вентър и сътрудниците му ще се възползват от възможностите на съвременната техника, за да секвенират 40 000 човешки генома на година, изготвяйки по този начин най-голямата база данни на генните вариации при човека. Базата данни ще включва генетични последователности – секвенции – на здрави и болни хора на всякаква възраст.

В допълнение към тази мащабна задача компанията ще събира генетична информация за трилионите микроби, съжителстващи си с човека и живеещи в тялото или върху него. Според инициаторите на проекта по-доброто разбиране за човешката микро-фауна ще доведе до създаването на усъвършенствани пробиотици, по-добра диагностика и лекарства.

Друг аспект, който Крейг Вентър и сътрудниците му ще изследват, е т.нар. метаболом - разнообразните метаболити, биохимикали и мазнини в тялото. Тези данни ще помогнат на учените да добият по-ясна представа за циркулиращите в организма вещества, които влияят върху здравето и си взаимодействат с лекарствата.

Първият обект на изследване на новосъздадената компания ще бъде ракът. (Източник: БТА, Reuters)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!

Тагове: