Революционен пробив при стволовите клетки вещае нова ера в медицината

Лимфоцити изложени на стресови фактори се трансформират в плурипотентни клетки за 3 дни. Тук те са маркирани с фосфоресциращ маркер. Снимка: RIKEN Center for Developmental Biology

Лимфоцити изложени на стресови фактори се трансформират в плурипотентни клетки за 3 дни. Тук те са маркирани с фосфоресциращ маркер. Снимка: RIKEN Center for Developmental Biology

Учени от САЩ и Япония са направили пробив при стволовите клетки, откривайки евтин, лесен и прост начин за получаването им чрез препрограмиране на възрастни клетки.

Специалистите имат големи надежди за използването на такъв тип клетки в лечението на редица заболявания заради тяхната плурипотентност – способността им да се превръщат във всички видове тъкани и органи в тялото.

Един от начините за получаването на стволови клетки е чрез извличането им от ембрион, което обаче води до неговото унищожаване. Това, разбира се, е свързано с редица сериозни етични въпроси. Тъй като новият метод разчита на възрастни клетки, този проблем може изцяло да се избегне.

Причина за ентусиазма при сегашното откритие е некратката история на търсене на подобен метод за получаване на стволови клетки. През 2006 г. учените предлагат алтернатива на ембрионалните клетки – т.нар. индуцирани плурипотентни клетки. Това са нормални възрастни клетки, „рестартирани“ до плурипотентно състояние чрез внасяне на външен генетичен материал.

Проблемът с индуцираните плурипотентни клетки обаче е, че могат да се диференцират (превръщат) само в някои клетъчни типове, за разлика от ембрионалните, при които няма ограничения.

Авторите на настоящото проучване – специалисти от японския Институт за физико-химични изследвания, от болницата „Бригам енд уиминс“ в Бостън и Харвардския медицински колеж в САЩ – са демонстрирали, че всяка зряла възрастна клетка има потенциала да се превърне в еквивалент на ембрионална стволова клетка.

Новият метод за препрограмиране на възрастни клетки не изисква внасянето на външна ДНК. В експериментите специалистите са оставили зрели възрастни клетки да се размножат, след което са ги подложили на стрес до почти краен предел, излагайки ги на различни стресови фактори – травма, ограничен кислород и киселинна среда.

Учените са установили, че до дни клетките се възстановяват от стресовите стимули, връщайки се по естествен начин към състояние, подобно на това на ембрионалните стволови клетки. Получените по този начин клетки, наречени STAP (Stimulus-triggered acquisition of pluripotency – Придобита под въздействие на стимули плурипотентност) клетки, били в състояние да се диференцират и да се развият в различни клетъчни типове и тъкани в зависимост от условията, в които са поставени.

За момента учените са успели да обработят с въпросната технология само клетки на мишки, но вече се работи за постигането на същото и при човешки клетки. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!