Намериха връзка между „дефектни“ гени и възникването на алергиите

Полен, увеличен 500 пъти

Полен, увеличен 500 пъти

Американски учени съобщиха, че са открили генетичен причинител на алергиите, който се проявява и при хора със заболяване, поразяващо съединителната тъкан.

Публикацията показва, че една-единствена генетична верига може да разкрие какво стои зад състояния като астмата, хранителните алергии и екземата.

Причината за всичко това изглежда се крие в мутации, които водят до неправилно сигнализиране от страна на протеин, означен като TGF-beta. Когато нормалната му сигнализация се наруши, това води до „каскада от събития, които кулминират в развитието“ на алергии, заяви водещият автор на публикацията Памела Фришмайер-Гереро, имунолог в Центъра за деца Джонс Хопкинс.

Учените изследвали група от 58 деца със заболяване, поразяващо съединителната тъкан, наречено синдром на Лоейс-Дитц. Предишни проучвания вече били показали, че засегнатите от това заболяване пациенти са изложени на по-голям риск от развиване на алергии. При тях също така се наблюдава и необичайно високо ниво на антитялото IgE, което стимулира алергичната реакция.

Учените открили, че в имунните клетки на децата, които изследвали, има висока концентрация на протеин, наречен SMAD – известен агент на TGF-beta сигнализацията. При пациентите, лекувани с медикамент за високо кръвно налягане losartan, нивата на този протеин били по-ниски.

Според учените от една страна това означава, че losartan може да помогне в лечението на алергиите. От друга то показва, че TGF-beta сигнализацията е в основата на алергичните реакции.

„Нарушаването на TGF-beta сигнализацията не само кара клетките на имунната система да се държат не както трябва, но изглежда самостоятелно отключва верижната реакция, която води до развиването на алергии“, заяви кардиологът Хари Дитц, участвал в изследването.

Сега учените проучват дали медикаментът losartan има ефект върху симптомите на алергията при животни. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!