Приемът на витамин D при бременност не влияе на здравината на костите на децата

Резултатите от изследването не показват значима връзка между нивото на витамин D у жени по време на бременността им и костната минерализация у децата им. Снимка: Benjamin Earwicker

Резултатите от изследването не показват значима връзка между нивото на витамин D у жени по време на бременността им и костната минерализация у децата им. Снимка: Benjamin Earwicker

Нивото на витамин D в организма на бременните не влияе върху здравината на костите на децата им, сочат резултатите от британско изследване.

Витамин D редовно е препоръчван от лекарите, за да се предотвратят бъдещи костни увреждания у детето. Но връзката между нивото на витамин D при бременност и съдържанието на костите при децата досега беше оценявана само въз основата на изследвания на малки групи бременни.  Това е първото по-голямо подобно изследване. Проведено е под ръководството на проф. Деби Лолър от университета в Бристол и е обхванало 3960 бременни британки.

Нивото на витамин D било изследвано по време на цялата бременност. Средно 10 години след раждането са измерени плътността и минералното съдържание на костите при децата. Получените резултати не показват значима връзка между нивото на витамин D у тези жени по време на бременността им и костната минерализация у децата им.

Витамин D играе значима роля за костната минерализация, като стимулира поглъщането на калция. Произвежда се в организма под въздействието на ултравиолетовите слънчеви лъчи върху кожата, но може да бъде набавен и под медикаментозна форма.

Британските здравни власти препоръчват на всички бременни и кърмещи жени да приемат ежедневно доза от 10 микрограма витамин D. Във Франция гинеколозите обикновено предписват еднократна доза от 100 000 единици витамин D в началото на 7-ия месец от бременността, за да се предотврати анормално ниско ниво на калция у новороденото.

Коментирайки резултатите от изследването, проф. Лолър е на мнение, че препоръките на британските здравни власти надценяват значението на витамин D. Няма солидни доказателства, че приемането на добавки витамин D от бременните може да предотврати ниското ниво на костна минерализация у децата им, заяви тя.

Резултатите от изследването са публикувани в сп. „Лансет“. (Източник: БТА, снимка  на извадка: Jose Torres)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!

Тагове: