Увеличават се случаите на резистентна туберкулоза

Снимка с електронен микроскоп на Mycobacterium tuberculosis, основния причинител на туберкулоза. Снимка: CDC

Снимка с електронен микроскоп на Mycobacterium tuberculosis, основния причинител на туберкулоза. Снимка: CDC

Отчита се тревожно увеличаване на случаите на устойчива на лекарства туберкулоза в Африка, Азия, Европа и Латинска Америка, предаде Ройтерс.

Мащабно международно проучване, публикувано в медицинското списание „Лансет“, показва, че случаите на мулти лекарствено резистентна туберкулоза (MDR-TB) и екстензивна лекарствено резистентна туберкулоза (XDR-TB) са повече, отколкото се е смятало досега и застрашават глобалните усилия да бъде овладяно разпространението на белодробното заболяване.  MDR-TB е туберкулоза, причинена от щам, който е резистентен към (не се влияе от) поне две от основните лекарства срещу туберкулоза.  XDR-TB е свързана с резистентност към поне четири лекарства.  Лечението на резистентна туберкулоза е изключително трудно и с много по-ниска успеваемост от лечението на обикновена туберкулоза.

„Повечето международни препоръки за контрол на туберкулозата са разработени с оглед на разпространение от около 5 процента на мулти лекарствено резистентната туберкулоза. Установихме обаче, че на някои места по света случаите на този тип белодробно заболяване са десетократно повече“, казва един от авторите на проучването, Свен Хофнер от шведския Институт за контрол на заразните болести.

Туберкулозата вече е пандемична по света. През 2010 г. от нея са се заразили 8,8 милиона души. Смъртните случаи през същата година са били 1,4 милиона. Устойчивата на лекарства туберкулоза е по-трудна и по-скъпа за лечение от обикновената и по-често е с фатален изход, обясняват специалистите.

Лечението дори на обикновена туберкулоза е продължителен процес – пациентите трябва да приемат коктейл от силни антибиотици в продължение на шест месеца. Много болни не изпълняват правилно лечебния план – фактор, водещ до увеличението на случаите на резистентните на лекарства форми на болестта. Разпространението на устойчивите щамове е особено тревожно в райони с недостатъчно добро здравеопазване и ограничен достъп до ефикасни лекарства.

Туберкулозата представлява бактериална инфекция, която унищожава белодробните тъкани. Чрез кашлица и кихане пациентите разпространяват бактериите по въздушен път. Експертите напомнят, че човек с активна туберкулоза може лесно да зарази още 10-15 души за една година. Световната здравна организация прогнозира, че над 2 милиона души ще се заразят с мулти лекарствено резистентна туберкулоза до 2015 г. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!