Витамин B3 помага в борбата с резистентните бактерии

Модел на молекулата на витамин B3.

Модел на молекулата на витамин B3.

Витамин В3 може да се окаже най-новото оръжие в борбата срещу устойчивите на стандартно антибиотично лечение бактерии, съобщава „Фокс нюз“, позовавайки се на резултатите от американско изследване.

Специалисти от медицинския център „Сидърс-Синай“ са установили, че високи дози витамин В3 под формата на никотинамид подобряват способността на имунната система да унищожава редица устойчиви на антибиотици бактериални щамове, сред които е метицилин-резистентният златист стафилокок.

В тестове с мишки и човешки кръвни проби, изследователите са открили, че високите дози от витамина стимулират ген, известен като CEBPE, който на свой ред прави белите кръвни клетки по-способни да се справят със стафилококовите инфекции. Откритието може да има важно приложение, тъй като желанието на учените е в бъдеще хората да са по-малко зависими от антибиотиците.

„Настоящото изследване показва, че витамин В3 е ефикасен в борбата срещу една от най-сериозните заплахи за общественото здраве“, пишат изследователите в Journal of Clinical Investigation.

Витамин В3 се съдържа в редица хранителни продукти като месо, риба, яйца, мляко и зърнени продукти. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!