Изобретиха прототип на притеглящ лъч

Кадър от видео на НАСА показващо как притеглящ лъч може да се използва за да се вземе проба от космически обект.  Новия прототип разработен от британски и чешки учени може да превърне тази визия в реалност.

Кадър от видео на НАСА показващо как притеглящ лъч може да се използва за да се вземе проба от космически обект. Новия прототип разработен от британски и чешки учени може да превърне тази визия в реалност.

Чешки и британски физици са разработили експериментален прототип на притеглящ лъч, който може да улови микроскопични частици и да ги придвижи в произволна посока. Това е сериозна крачка по пътя към създаване на подобен прибор за работа в космически условия, съобщи сп. Nature Photonics.

Специалните притеглящи лъчи, които могат да улавят и да преместват тонове маса, присъстват в много научно-фантастични произведения, сред които е и сериалът „Стар трек“. Учените нееднократно са се опитвали да създадат подобен прибор, но досега не бяха стигали по-далеч от теоретичните разработки и прототипи, които са крайно ограничени от гледна точка на своята функционалност.

Група физици под ръководството на Павел Земанек от Института за научни инструменти към Чешката академия на науките в Бърно е изработила експериментален прототип на такъв прибор, способен с лазерен лъч да притегля и премества микрочастици с достатъчно големи размери – от порядъка на 300-400 нанометра. Това отличава разработката от другите притеглящи лъчи, които могат да придвижват само отделни атоми или частици с размер единици нанометри.

Изобретението на Земанек и неговите колеги се състои от два лазера, специално огледало и компютър, управляващ поляризацията и други характеристики на лъчите. Огледалото не е задължителен компонент, но помага на лъча да повдигне уловения обект, като увеличава възможната маса.

Групата на Земанек е проверила работата на изобретението си, като е уловила и преместила едно от няколко топчета от полистирол с диаметър от 100 до 410 нанометра, плуващо във вода. Опитът е бил успешен. Топчето е било изместено на 25-30 микрометра от първоначалната му позиция. Резултатът е рекорден за устройство от подобен род.

Според учените разстоянието може да бъде увеличено, ако се увеличи и мощността на лазерния лъч. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!