„Айл би бек“, или как компютърът с марка „Правец“ се завръща

Скрийншот от сайта pravetz.bg

Скрийншот от сайта pravetz.bg

Тези дни българското интернет пространство се развълнува, защото нещо почти толкова мистично като формата на паметника на Бузлуджа, изплува от мъглата на времето и „заплаши“ отново да се превърне в реалност. Да, звучи почти като началото на филма „Властелинът на пръстените“ и не случайно, защото за мнозина “Правец“ наистина е една легенда.

Причината за цялото това напрежение бе появата на сайта pravetz.bg, който просто ей така обяви, че „след 30 години една легенда се завръща“. И за да покаже, че не става въпрос за някаква безвкусна шега даже предлага да видим как ще изглежда новият лаптоп с марка „Правец“ на една походна маса. Ами вижте:

Правец-64М. Снимка: pravetz.bg

Правец-64М. Снимка: pravetz.bg

Правец-64М. Снимка: pravetz.bg

Правец-64М. Снимка: pravetz.bg

Правец-64М със своите дядовци. Снимка: pravetz.bg

Правец-64М със своите дядовци. Снимка: pravetz.bg

Ако вече сте готови да повярвате, ще ви кажем, че новата машина би следвало да има и собствена операционна система, наречена „Правец ОС“. Тя ще включва „браузер за интернет“, „плейър за филми“, „офис пакет съвместим с Microsoft Office“ и приложения за „обработка на снимки и изображения“. Всичко това звучи чудесно, макар и леко неубедително.

„Правец ОС“ няма да поддържа вируси и нежелан софтуер (точната формулировка е простичкото „Без вируси и нежелан софтуер“), което е добра новина за потенциалния купувач. Все пак потребителят ще има възможност да заложи и на по-утвърдени продукти по отношение на операционната система, като Windows например.

Така или иначе информацията за ъпгрейда на нещото, на което навремето играехме велики игри като „Жабата“ и „Каратека“, е меко казано оскъдна. Все пак от pravetz.bg дават малко общи сведения за хардуера, на който ще върви „Правец ОС“.

На хартия новият „Правец“ изглежда като машина с „цели проводници“, ако трябва да перифразираме небезизвестното изказване на Тодор Живков. Или казано иначе – новият лаптоп „Правец-64М“ може да свали някои надут Dell или Alienware с един „Каратека“ шут в прахта. Но ще почакаме – ще видим…

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!