Експериментална „шапка за мислене“ ускорява ученето

Робърт Райнхарт поставя прототипа на "шапката за мислене" на доброволец. Снимка: John Russell / Vanderbilt University

Робърт Райнхарт поставя прототипа на "шапката за мислене" на доброволец. Снимка: John Russell / Vanderbilt University

Безсънни кофеинови нощи преди изпит или важна презентация? Нова „шапка за мислене“ може би ще сложи край на всичко това. 

Изследователи от Университета Вандербилт разработиха прототип на устройство, с което според тях е възможно да се манипулира способността за учене.

Учените смятат, че част от мозъка – наречена медиално-фронтален кортекс – отговаря за осъзнаването на грешките и онова инстинктивно „Уупс!“. Предишни изследвания показвали електрически колебания точно в тази зона, частица от секундата след като човек разбере, че е сбъркал.

Робърт Райнхарт и неговият колега Джефри Лудман от университета предположили, че тази активност влияе на възприемането на нова информация, защото позволява на мозъка да се учи от грешките си.

„И точно това беше нещото, което искахме да тестваме“, казва Райнхарт. „Искахме да проникнем в мозъка на човек и да контролираме каузално неговия вътрешен критик“, добавя той.

Учените използвали специална „шапка“, за да стимулират със слаб електрически ток мозъка на доброволци в течение на 20 минути. Тази процедура била произволно редувана с друга, която просто имитирала лекия гъделичкащ ефект върху кожата на главата, който тя предизвиква. По този начин участниците не знаели дали получават истинската стимулация или не.

След процедурата доброволците трябвало да играят на игра, в която на принципа проба-грешка да учат какви бутони на джойстик отговарят на определени цветове на екран. 

Оказало се, че когато електрическият ток от шапката протича в едната посока, участниците правят по-малко грешки на тестовете и се учат по-бързо от тях. Когато полюсите били сменяни и токът протичал в обратната посока, се наблюдавало точно обратното.

Учените открили, че ефектът от процедурите се запазва за цели 5 часа! (Източник: Vanderbilt University)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!

Тагове: