Хеликоптер, задвижван с човешка сила, спечели награда от $250 000 (ВИДЕО)

Канадски екип, който създаде хеликоптер, задвижван с човешка сила, спечели наградата „Сикорски“ с парична фонд от 250 000 долара, след като апаратът се задържа цяла минута на височина три метра във въздуха. Вижте печелившия полет:

Канадският екип „Аеровело“, разработил машината с финансиран чрез Kickstarter проект, е успял да извърши постижението на 13 юни. Хеликоптерът се е задържал на 3-метрова височина 64 секунди.

Хеликоптерът, наречен „Атлас“, е широк 49 м, но тежи само около 55 кг. Задвижва се от професионален колоездач, а енергията от въртенето се предава на маховик, откъдето се разпределя на четири 10-метрови ротора.

Наградата „Сикорски“ е учредена през 1980 г., за да бъде присъдена на конструктори, които успеят да създадат апарат, задвижван с човешка сила с изискването да се задържи на три или повече метра от повърхността за 60 секунди без да се отклонява на повече от няколко метра, в която и да е посока.

Единствените претенденти досега са били японски екип, който регистрира полет от 14 секунди през 1994 г., и студенти от университета на Мериленд, които миналата година постигнаха 50 секунди.

Наградата „Сикорски“е кръстена на авиационния пионер Игор Сикорски. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!