Хидрогел унищожава „напълно“ резистентните бактерии (ВИДЕО)

Изследователи от компанията IBM и Института за Биоинженерство и Нанотехнология (IBN) разработиха нов метод за профилактика срещу вътреболничните инфекции – хидрогел, който според тях убива дори най-устойчивите на антибиотици бактерии, съобщи сп. Angewandte Chemie.

Вътреболничните инфекции са една от водещите причини за смърт в САЩ. Според CDC на тези инфекции се падат около 1,7 милиона случая годишно в страната, а причинителите са всякакъв тип микроорганизми. Те предизвикват или са сред причините за 99 000 смъртни случая на година.

Създаденият от IBM и IBN хидрогел се състои от  макромолекули, чиято структура обуславя неговата водна разтворимост, биоразградимост и положителен заряд. За да бъде „активирано“, веществото трябва само да бъде смесено с вода и загрято до телесна температура. 

Благодарение на положителния си заряд, хидрогелът притегля към себе си всички микробни мембрани (поради отрицателния заряд на последните).  Това свойство вероятно е полезно за дестабилизиране на съобщества от много бактерии наречени биофилми. Биофилмите са структури, които микроорганизмите образуват в името на оцеляването си като се „скачват“ биохимически едни за други и създават цялостни трудни за „разчупване“ агрегати.

За разлика от повечето други хидрогелове и антибиотици, разработеното от IBM и IBN вещество не цели да модифицира вътрешната функция на бактериите за да навреди на възпроизвеждането им, а разрушава външната им мембрана. По този начин, според разработчиците, не се дава възможност на микроорганизмите да включат защитните си механизми.

Според статията за разработения гел, публикувана в сп. Angewandte Chemie, хидрогелът е не е токсичен към еукариотни клетки in vitro (отглеждани в лабораторни условия) и е безвреден за кожни тъкани (засега това е доказано при животни). Материалът освен това е евтин. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!