Изобретиха материал „терминатор“, който се поправя сам при срязване (ВИДЕО)

Полимерът се възстановява сам след срязване с нож. Илюстрация: Royal Society of Chemistry

Полимерът се възстановява сам след срязване с нож. Илюстрация: Royal Society of Chemistry

Учени съобщиха, че са създали материал, който се „поправя“ сам при срязване, без никаква външна намеса. 

Разработчиците от Центъра за електрохимически технологии CIDETEC в Испания наричат новия полимер „терминатор“, заради свойствата му, напомнящи за робота от течен метал Т-1000 в известния филм „Терминатор 2″.

Ибон Одриозола от екипа споделя, че материалът се държи като жив и показва уникална способност да се възстановява. При тестове учените установили, че ефективността на полимера в това отношение е 97%.

Следващото видео демонстрира това съвсем нагледно: парче от материала се възстановява напълно след като е разрязано на две с нож. 

Полимерите, които се регенерират сами, се поправят чрез възстановяване на прекъснати химични връзки между вериги от молекули. Този процес обаче обикновено изисква външно въздействие, като топлина или светлина например. Материалът „терминатор“ обаче е първият, при който се наблюдава такава регенеративна способност без какъвто и да било катализатор. 

Първоначално Ибон Одриозола и неговите колеги  разработили друг продукт с подобни качества, базиран върху силикон и сребърни наночастици. Той обаче изисквал натиск, за да може да се регенерира. Освен това използването на сребро правило производството на материала икономически неизгодно.

Новата разработка разчита на широко достъпни изходни продукти и евтин технологичен процес. Възможно е в бъдеще материалът да се използва за подобряване на издръжливостта на много пластмасови части в автомобилите, в дома и в електрическите компоненти. 

Понастоящем разработчиците на веществото „терминатор“ планират да създадат по-твърд полимер, който притежава същата способност да се „лекува“. (Източник: Royal Society of Chemistry)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!