Конструираха най-бързия сканиращ книги робот (ВИДЕО)

Японски учени разработиха най-бързия сканиращ книги робот, който може да чете и запише 250 страници за минута, съобщи сайтът Гизмодо.

Новото устройство е дело на Масатоши Ишикава и на Йошихиро Уатанабе от Токийския университет. То е наречено Book Flipping Scanning и е десет пъти по-бързо от захранваните ръчно традиционни скенери, които постигат скорост едва 12 страници на минута. Видеото демонстрира начина, по който функционира устройството.

Тайната на новия скенер е, че книгата се поставя под напрежение като колода карти. Кориците й са леко огънати и страниците й бързо се разлистват, точно както би правило отегчено дете, на което не му се чете и бързо ги разперва като ветрило.

При новата система няма нужда от оператор, който да прелиства книгата страница по страница, тъй като малъка роботизирана ръка ги отмята милиметър по милиметър и с голяма скорост. Извивката на страницата след това се коригира с 3D система, така че да се сканира плоското й изображение.

Но при този метод кориците на книгата се подлагат на натиск, за да става бързото им прелистване. Така че с нея не могат да бъдат сканирани ценни старинни ръкописни издания. Скоростният робот няма да може да чете също така вестници и списания. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!