Очен имплант дава нова надежда на незрящите

Илюстрация на част от системата Argus II, показваща имплантираните чрез хирургия в окото компоненти. Изображение: Second Sight

Илюстрация на част от системата Argus II, показваща имплантираните чрез хирургия в окото компоненти. Изображение: Second Sight

Незрящ пациент може да „вижда“ отново благодарение на микпрочип в окото си, който посредством сложна система директно изпраща образи на браилово писмо в мозъка му, съобщи в. „Дейли телеграф“.

Сигналите от безжични устройства са уловени от рецептор в бялото на човешкото око и се предават на мрежа електроди, захванати за повърхността на ретината. След това електродите стимулират нервни клетки, за да може образци на брайловото писмо да стигнат до мозъка и да изглеждат така, сякаш ги виждаме с очите си, заявиха авторите на изследването. То дава надежди на хиляди хора, засегнати от пигментен ретинит, при който светлочувствителни клетки в ретината умират, причинявайки частична или пълна слепота.

Изследването е базирано върху технология, която вече е патентована във Великобритания и е свързана с използване на камера, монтирана върху очила. Тя изпраща светлина до очен имплант, който позволява на пациента да вижда грубите очертания на предмети.

Вместо да ползват камера, учените обаче изпращат брайлово писмо директно до импланта за по-голяма прецизност. Освен това вместо първоначалните 60 електрода, мрежата включва само 6 – по един за всяка буква от брайловото писмо. „Пренебрегнахме камерата, която обикновено се използва в такива случаи, и стимулирахме директно ретината“, заяви ръководителят на изследването Томас Лоритцен.

„Вместо да усеща брайловото писмо с върха на пръстите си, пациентът може да види какво сме му „прожектирали“, и след това да прочете отделните букви за по-малко от секунда с 89-процентна прецизност.“

От фирмата „Секънд сайт медикъл продъктс“, която стои зад експеримента, увериха, че базираният върху ползването на камера имплант Argus II може лесно да бъде приспособен, за да включва разпознаващ буквите софтуер, който ще позволи на пациентите да „виждат“ брайлов текст.

Резултатите от изследването са публикувани във Frontiers in Neuroprosthetics. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!