Преносим холографски микроскоп

Учени от Университета в Калифорния, Лос Анжелис разработиха евтин холографски микроскоп, който може да визуализира E.coli и други бактерии.

Ръчното устройство използва лазер вместо лещи за разпознаването на бактерии във вода, храна или кръв и се произвежда изключително евтино.  Това го прави достъпно в бедни страни и лесно за употреба в зони на света, където не може да достигне сложно лабораторно оборудване.  А именно в такива зони (като джунглите на Африка, например) бързата диагностика и откриване на патогени могат да спасят много животи.

Образите могат да се качват дистанционно на компютър за по-нататъшен анализ.  Затова учените се надяват тази технология да подобри здравеопазването в сфери, в които липсва по-сложно оборудване.

Преносимото устройство тежи около 200 грама и е с размери 15х5.5х5cm.  Лазерът му се захранва от две АА батерии.  Микроскопчето може да постигне резолюция от ≦2µm. 

Устройството има два режима на работа: „трансмисионен” режим, чрез който могат да бъдат анализирани течности като кръв и вода и „рефлексионен” режим, който произвежда холографски образи на повърхностите при по-голяма плътност.

При трансмисионния режим течността, която трябва да бъде изследвана, се поставя върху набор от сензори.  Миниатюрни предмети като клетките се очертават като сенки върху сензорите и по този начин се получава добър образ.


Рефлексионният режим е последното подобрение на микроскопа.  Образът тук се получава чрез два лазерни лъча.  Първият се насочва към обекта, който го отразява, а вторият – към наклонено огледало.  Двата лъча отново се срещат върху сензорен чип, който засича получената интерференция. 


Основно предимство на този уред е, че се използват евтини електрически компоненти на мястото на скъпи и тежки лещи.

Уредът заснема данни, чиито анализ трябва да бъде проведен на външно устройство с по-голяма изчислителна способност. Потребителят на терен може да изпрати образните данни на мобилния си телефон, лаптопа си или дори да ги качи на интернет сървър.  След софтуерна обработка и интерпретация на образите, резултатите могат да бъдат изпратени обратно.  Така работата на медицински лица в условия, в които липсва лабораторно оборудване, може да стане значително по-лесна.

Подробнисти за микроскопа са публикувани в списание Biomedical Optics Express.

Информацията и снимките са публикувани тук с разрешението на Проф. Айдоган Озджан, ръководител на лабораторията, разработила микроскопа. 

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!