Създадоха прозорец, който пропуска въздуха, но не и шума

Учените предполагат, че изобретението им ще може да бъде използвано за филтриране на нежеланите звуци в общата шумова картина. Снимка: Sang-Hoon Kim, Seong-Hyun Lee

Учените предполагат, че изобретението им ще може да бъде използвано за филтриране на нежеланите звуци в общата шумова картина. Снимка: Sang-Hoon Kim, Seong-Hyun Lee

Южнокорейски учени са конструирали акустичен метаматериал, който пропуска въздуха, но спира звуците с определена честота.

Ким Сан-хун от Държавния морски университет на гр. Мокпо и Ли Сон-хюн от Корейския институт за машиностроене и материалознание в гр. Деджон са успели да „отделят“ звуковите вълни от въздуха и да ги „заглушат“.

Звуконепроницаемият прозорец се състои от два прозрачни пластмасови панела, пространството между които е обособено в много отсеци – резонатори. Направени в тях отвори помагат звуковите вълни да бъдат насочвани в резонаторите. Те са конструирани така, че звуковите вълни, резонирайки, да противодействат на налягането на същите звукови вълни отвън. Така звукът затихва.

Метаматериалът не е предназначен за пълна звукоизолация, а за спиране на звукови вълни с определена честота. Честотите, „заглушавани“ от прозорците, зависят от параметрите на резонаторите, които могат да бъдат настройвани. Създаденият от учените прототип намалява силата на звука с честота 700-2200 херца, което съответства на човешка реч, на 20-35 децибела.

Учените предполагат, че изобретението им ще може да бъде използвано за филтриране на нежеланите звуци в общата шумова картина. Например, ако шум с висока честота пречи да се насладим на звуците на морето, прозорецът може да го „отреже“ и да остави само плисъка на вълните.

Изобретателите смятат, че конструкцията им ще работи и във вода, като поглъща шума на промишлените установки, който се отразява неблагоприятно върху рибите и другите морски обитатели. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!