Цепелинът се завръща с пълна сила след 75 години на забрава!

Цепелинът Aeroscraft. Снимка: Worldwide Aeros Corporation

Цепелинът Aeroscraft. Снимка: Worldwide Aeros Corporation

След 75 години цепелинът триумфално се завръща в усъвършенстван и високотехнологичен вариант с американския модел Aeroscraft на компанията Worldwide Aeros Corporation.

Наследникът на легендарните летателни балони използва иновативни технологии, които правят полета му по-контролиран и по-безопасен. Така Aeroscraft няма да повтори трагедията, сполетяла цепелина „Хинденбург“ през 1937 г., която на практика сложи край на този вид транспорт.

Днешните дирижабли използват една трета по-малко гориво, отколкото конвенционалните транспортни самолети. Те могат да излитат и да се приземяват на терени, които не са специално пригодени за летища, включително и на водни площи.

Проектът за иновативния летателен апарат е бил разработен с помощта на инвестиция от 35 милиона долара от страна на американското правителство. Aeroscraft се подготвя за първия си пълен изпитателен полет след пробните тестове и ще бъде пуснат в производство в средата на 2015 година.

Aeroscraft. Снимка: Worldwide Aeros Corporation

Aeroscraft. Снимка: Worldwide Aeros Corporation

От Worldwide Aeros Corporation смятат, че разработения от тях летателен апарат ще промени търговския въздушен транспорт и начина на придвижване на стоките в световен мащаб. Причините за това от компанията виждат в много по-голямата икономичност на дирижабъла спрямо самолетите. Освен това Aeroscraft би следвало да превъзхожда и корабите по скорост на доставките.

Главният технологичен пробив зад разработката бил осъществен от основателя на компанията Игор Пастернак, който открил способ за компресиране на хелия. Това позволява на дирижабъла да контролира теглото си при разтоварване.

Летателното средство се управлява като съвременните самолети от двама души – пилот и помощник-пилот, настанени в специална кабина. Разходите му на километър полет са 3 пъти по-малки от тези на конвенционален аероплан. Aeroscraft може да излита и да се приземява вертикално, като хеликоптер и може да обслужва дестинации, които не разполагат с летища.

Aeroscraft. Снимка: Worldwide Aeros Corporation

Aeroscraft. Снимка: Worldwide Aeros Corporation

Скоростта на Aeroscraft е сравнително малка – 185 км/ч, но за сметка на това модерният цепелин има голямо преимущество и то е, че ще може да транспортира директно стоките от мястото на производство до точката на доставка, пестейки много време.

Новите цепелини са снабдени с обвивка, която е много здрава и не може да бъде пробита дори и от куршум. Ако все пак има спукване, не спада целият дирижабъл, а се изпуска само една секция от него. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!