Задвижван с водород самолет постави рекорд за продължителен полет

Задвижваният с течен водород Ion Tiger завършва рекордния си полет от 48 часа и 1 минута. Снимка: U.S. Naval Research Laborator

Задвижваният с течен водород Ion Tiger завършва рекордния си полет от 48 часа и 1 минута. Снимка: U.S. Naval Research Laborator

Американски учени оповестиха, че са поставили нов рекорд със задвижван с водород безпилотен самолет, който е успял да извърши 48-часов непрекъснат полет.

По този начин бе подобрен предишният рекорд – 26 часа – който бе регистриран от същия безпилотен самолет Ion Tiger, оборудван с горивни клетки с газообразен водород.

„Криогенен течен водород бе складиран в леки резервоари, което позволи на борда да се превозва повече водород, за да се увеличи продължителността на полета“, поясни Карън Суайдър-Лайънс от екипа разработчици.

„Течният водород, комбиниран с технологията на горивните клетки, има потенциала да разшири приложението на малките безпилотни системи, като се увеличи продължителността на полета и се запазят предимствата на електрическото задвижване“, отбелязва Суайдър-Лайънс в съобщението. 

Според учените такива продължителни полети са възможни за самолети с конвенционални двигатели, но те обикновено са шумни, неефективни и ненадеждни. Електрическите вариации, захранвани от батерии, пък могат да издържат само няколко часа.

Ion Tiger има малък шумов профил, като самолетите захранвани от батерии, но същевременно се възползва от мощното водородно гориво и високоефективните горивни клетки, казват още изследователите. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!