35 пирамиди открити в Судан

Локацията на обекта Сединга в Судан. Изображение: Google maps

Локацията на обекта Сединга в Судан. Изображение: Google maps

Френски археолози са намерили повече от 35 пирамиди, както и гробове, на обекта Седеинга в Судан, съобщи Лайв сайънс.

Пирамидите са разкрити от 2009 до 2012г. и изненадват учените с гъстото си разположение. В рамките само на един полеви сезон през 2011г. били открити 13 пирамиди в периметър не по-голям от 500 квадратни метра.

Конструкциите са изградени преди 2000 години, по времето когато в Судан съществувало царство, наречено Куш. То граничело с Египет и по-късно с Римската империя. Учените смятат, че желанието на хората в царството да строят пирамиди е резултат от влиянието на Египет. Но каквато и да е причината, те поддържали традицията с векове.

„Гъстотата на пирамидите е невероятна“, казва един от изследователите на Седеинга Винсент Франсини. „Тъй като това продължило стотици години, те строили още, още и още пирамиди и след векове запълнили всички свободни пространства в некрополиса“, обяснява той.

Най-големите пирамиди са широки 7 метра в основата, а най-малката – вероятно направена за дете – е само 750 мм.

Върховете им не са се запазили, тъй като времето и керванските маршрути минаващи през мястото са ги разрушили. Според Франсини те най-вероятно са били украсени с птица или лотосов цвят върху слънчев диск.

Галерия със снимки на пирамидите вижте тук.

(Източник: БТА, карта: Google maps)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!

Тагове: