Археолози откриха фрагмент от древноегипетски сфинкс в Израел

Големият сфинкс в Гиза

Големият сфинкс в Гиза

Археолози от Еврейския университет в Йерусалим откриха фрагмент от древноегипетски сфинкс в Националния парк „Тел Асор“ в Израел.

На скулптурата е изписано името на фараона Микерин, един от строителите на пирамидите в Гиза, който е живял в третото хилядолетие пр.н.е. Редом с името на владетеля е изписан и надписът: „Любимец на божественото провидение, което ще му подари вечен живот“.

Ръководители на разкопките в „Тел Асор“ са професор Амнон Бен-Тор и доктор Шарон Цукерман от Института по археология на Еврейския университет. Според учените сфинксът е изработен в Хелиополис, на северозапад от днешно Кайро. Там се е намирал главният център за поклонения пред върховния бог на Слънцето.

Учените подчертаха факта, че сфинксът е единственият, намерен в източната част на Средиземноморието. Находката е направена по време на разкопките на град Асор, разрушен през 13 век пр.н.е.

По мнението на експертите сфинксът е бил доставен в северната част на Израел през второто хилядолетие пр.н.е. В този период тогавашният фараон на Египет вероятно е подарил на краля на град Асор ценния артефакт. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!

Тагове: