Христос е можел да мени формата си, според древен египетски текст

Преводът на древния египетски текст дава различна представа за събитията преди разпятието на Христос

Преводът на древния египетски текст дава различна представа за събитията преди разпятието на Христос

Наскоро преведен древен египетски текст дава съвсем различна представа за събитията преди разпятието на Иисус Христос.

Професор Рулоф ван ден Брук от университета на Утрехт е разчел старинния текст на коптски, написан преди близо 1200 години и намерен през 1910г. Превода е публикуван в новата книга на учена, озаглавена „Pseudo-Cyril of Jerusalem on the Life and the Passion of Christ“.

Апокрифното евангелие дава различно обяснение за факта защо Юда бил принуден да целуне Христос, за да го посочи на римските войници. Издайническият жест бил провокиран от обстоятелството, че Спасителят можел да мени формата си. Освен това в тази трактовка предаването му на войниците не се е случило в четвъртък, както е написано в Новия Завет, а във вторник.

В наскоро преведения текст на коптски било написано: „И евреите казаха на Юда: как да го арестуваме, като той няма една форма, а мени външността си. Понякога е румен, понякога е бял, понякога е червен, понякога е с цвета на пшеница, понякога е блед като аскет, понякога е младеж, а друг път старец…“

Според египетския текст външната промяна до неузнаваемост не била единствената необичайна способност, приписвана на Христос. Той можел и напълно да изчезва от поглед.

В древния документ се описва как в нощта преди разпъването му на кръста Христос вечерял с римския наместник Пилат Понтийски. Той предложил собственият му син да отиде на кръста, вместо Иисус. Но Синът Божии отклонил предложението и казал, че ако иска сам може да избегне наказанието.

„И Пилат тогава погледна Иисус, и о виж, Той станал безтелесен. И не можа да Го види още дълго време“,  се разказва в стария текст. По-късно през нощта Пилат и на жена му имали видение, в което видели как орел, символизиращ Иисус, бил убит.

Ван ден Брук е на мнение, че симпатизираща роля на Пилат в тази версия на събитията се обяснява с факта, че египетската и етиопската църкви го смятали за светец .

Текстът на коптски е написан преди около 1200 години под името „Свети Кирил от Йерусалим“. В началото му Кирил – или човека пишещ от негово име – твърди, че в Йерусалим е открита книга с писания на апостолите за живота и разпятието на Христос. „Слушайте ме, о мои уважавани чада, и нека ви разкажа нещо от това, което открихме написано в дома на Мария…“, пише авторът.

Ван ден Брук смята, че е малко вероятно такава книга наистина да е съществувала и че авторът най-вероятно е използвал това твърдение за да подсили достоверността на историята, която разказва.

Древният египетски ръкопис бил закупен заедно с други артефакти от американския финансов магнат Джей Пи Морган. Колекцията по-късно била дарена на обществото и сега тя се съхранява в библиотеката на музея на негово име в Ню Йорк. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!