Нефертити е била омъжена за фараона Ехнатон 4 години по-дълго, отколкото се смяташе

Статуетката на Нефертити, открита през 1912г. от немския археолог Лудвиг Борхарт, е изложена в Neues Museum в Берлин. Снимка: Philip Pikart

Статуетката на Нефертити, открита през 1912г. от немския археолог Лудвиг Борхарт, е изложена в Neues Museum в Берлин. Снимка: Philip Pikart

Египетската царица Нефертити е била омъжена за фараона Аменхотеп IV, (по-известен като Ехнатон, управлявал през 1351-1334 г. пр. Хр.) 4 години по-дълго, отколкото се предполагаше досега. 

„По този начин се развенчават митовете и опровергават всички предишни хипотези за преждевременната й смърт или оттеглянето й от властта вследствие на интриги на съперници“- заяви белгийският учен Харко Вилемс в Берлин, където днес ще бъде открита изложба, посветена на 100-годишнината от откриването на бюста на Нефертити, предаде ИТАР-ТАСС.

Доскоро последните упоменавания за Нефертити като действаща царица датираха от 12-атата година от управлението на фараон Ехнатон. При разкопки в Египет белгийски археолози са открили доказателства, че и 4 години по-късно тя все още е била негова съпруга.

Бюстът на царицата, който е в центъра на експозицията, е открит при разкопки на древноегипетския град Ахетатон (дн. Амарна) от немския археолог Лудвиг Борхарт през 1912 г. Според египетските разпоредби всички ценности, намерени от експедицията, е трябвало да бъдат прегледани от инспектор, който да реши дали да позволи изнасянето им от страната.

Съществуват няколко версии за това как Борхарт е успял да получи въпросното позволение. Според една от тях той показал на инспектора снимка на бюста, направена при лошо осветление. Инспекторът не му обърнал внимание и така разрешението за износ било получено. Оттогава Египет многократно се е опитвал да си върне безценната статуетка.

За последен път това се прави през 2007 г., но германската страна отговаря, че „след 3000 години пътешествие царицата иска да си отдъхне“. Разглеждайки експозицията, държавният министър по въпросите на културата и медиите на Германия Бернд Нойман за пореден път подчерта, бюстът на царицата несъмнено и напълно справедливо принадлежи на фондацията „Пруско културно наследство“. „Тази археологическа находка принадлежи на всички нас“ – каза Нойман.

На юбилейната изложба „В света на Амарна“ са представени над 100 експоната, които се излагат за пръв път. Общо посетителите ще могат да видят около 600 археологически ценности, открити преди 100 години от Борхарт. Сред тях са амфори и бижута. Изложбата е в Новия музей, разположен в центъра на Берлин. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!

Тагове: