Кеплер откри първа подобна на Земята планета около звезда като Слънцето

Така вероятно изглежда новооткритата планета Kepler-452b. Илюстрация: НАСА

Така вероятно изглежда новооткритата планета Kepler-452b. Илюстрация: НАСА

В слънчева система на 1400 години от нас учени откриха първата подобна на Земята планета в обитаемата зона на звезда като Слънцето. Всички предишни кандидати се намираха около светила от друг клас.

Планетата Kepler-452b е открита в данните, събрани от телескопа Кеплер, през близо 4-те години, в които търсеше светове като Земята извън Слънчевата система. Новото попълнение обаче е най-близо до заветната цел.

Kepler-452b е като по-голяма сестра на Земята. Тя е с 60% по-голям диаметър и макар масата и съставът й все още да не са уточнени, всички останали нейни характеристики я правят чудесен кандидат за живот.

Земята и Слънцето, сравнени с Kepler-452b и нейната звезда. Илюстрация: НАСА

Земята и Слънцето, сравнени с Kepler-452b и нейната звезда. Илюстрация: НАСА

Kepler-452b обикаля около звезда, която е 20% по-ярка от Слънцето, а диаметърът й е с 10% по-голям. Сякаш за да компенсира за това, планетата се намира малко по-далеч от своето светило. Дистанцията между Kepler-452b и нейната звезда е с 5% по-голяма от тази между Земята и Слънцето. Една година на новооткрития свят трае малко по-дълго от нашата – 385 дни.

Kepler-452b се намира в обитаемата зона, което означава, че температурата и условията на повърхността й са подходящи за съществуването на течна вода. Водата е основна предпоставка за живот, а шансът той да съществува на Kepler-452b е още по-голям като се вземе предвид факта, че звездата, около която обикаля, е с 1,5 милиарда години по-стара от Слънцето.

„Мисълта, че планетата е прекарала 6 милиарда години в обитаемата зона на звездата си – сравнено с възрастта от 4,6 милиарда години на нашето Слънце – всява страхопочитание“, заяви Джон Дженкинс от НАСА. „Това предоставя значително време и възможност за възникване на живот на повърхността или в океаните, ако всички необходими за живот условия и компоненти съществуват на планетата“, добавя Дженкинс.

С новото попълнение броят на потвърдените планети извън Слънчевата система достигна 1030. Заедно с откритието на Kepler-452b учените обявиха, че са се натъкнали и на още 521 потенциални планети, с което общият им брой вече е 4696.

Учените от НАСА заявиха още, че все повече се убеждават, че малки скалисти светове като Земята са най-разпространените планети във Вселената. Това значително увеличава шансовете за съществуването на живот другаде в космоса…

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!