Кометата на века на зрелищна среща със Слънцето (ВИДЕО)

Кометата на века ISON се вижда в десния край на снимката, направена от космическия апарат SOHO. Снимка: ESA/NASA/SOHO

Кометата на века ISON се вижда в десния край на снимката, направена от космическия апарат SOHO. Снимка: ESA/NASA/SOHO

Днес (28 ноември) обявената за „комета на века“ ISON ще се доближи максимално до Слънцето и ще навлезе в неговата корона, чиято температура надхвърля 550 000 градуса.

Учените следят с огромен интерес това сближаване и се опитват да установят дали ISON вече се е разпаднала под въздействието на топлината и гравитационните сили на нашата звезда. Небесната гостенка е твърде далеч, за да се определи дали вече е фрагментирана на отделни части.

Това е причината астрономите да измерват яркостта й, което косвено може да помогне да се определи дали тя е все още цяла или не. По-малко светлина може да означава, че по-голяма част от кометния материал е била изхвърлена в резултат от загряването, което би било доказателство в подкрепа на разпадаща се комета. От друга страна понякога фрагментирането на комета е съпроводено с временно увеличаване на яркостта.

Именно за това учените изследват сведенията от последните няколко дни за да разберат какво се случва с ISON. В ранните часове на 27 ноември космическата слънчева обсерватория SOHO на НАСА засне кометата с инструмент наречен коронограф. Резултатът от това можете да видите в следното видео:

Коронографът снима Слънцето и неговото обкръжение като блокира мощната му светлина по същия начин, по който ние бихме скрили Слънцето с ръка, ако искаме да видим нещо близо до него в небето. На изображенията от SOHO кометата изглежда много ярка при придвижването си към звездата. 

На снимките се вижда и огромен облак материал изхвърлян от повърхността на Слънцето. Все още не е ясно дали това изхвърляне ще достигне до ISON, но дори да е така, кометата не е застрашена. 

Ако кометата вече е разбита на отделни фрагменти, тя би следвало да се разпадне напълно при завъртането си около Слънцето. Това ще позволи на учените да изследват от какво е направена небесната гостенка. (Източник: NASA/Goddard Space Flight Center)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!

Тагове: