Краят на кометата ISON ? (ВИДЕО)

Кометата ISON премина покрай Слънцето на 28 ноември и това по всяка вероятност е сложило край на съществуването й. 

Няколко слънчеви обсерватории наблюдаваха как ISON се придвижва по орбитата си към нашето светило до точката на максимално сближаване – т.нар. перихелий. Съдбата на кометата все още не е напълно изяснена, но учените смятат, че е по-вероятно тя да не е оцеляла след срещата си със Слънцето. Видеото показва избледняването на ISON при преминаването й покрай звездата ни:

Яркостта на ISON е започнала да спада, докато била наблюдавана от учени, работещи с обсерваторията STRO на НАСА и съвместно изградената Слънчева и хелиосферна обсерваторията (SOHO)  на НАСА и Европейската космическа агенция. ISON не се виждала въобще с инструментите на Обсерваторията за слънчева динамика (SDO) на НАСА.

„Не успяхме да видим ISON със SDO“, казва Дийн Паснел от екипа на обсерваторията. „За това мислим, че трябва да се е разпаднала преди да е достигнала до перихелия“, допълва той.

Ако тези опасения на учените се потвърдят, за голямо съжаление на много любители и професионални астрономи това ще означава, че кометата няма да бъде видима през декември. Имаше надежди, че ISON – смятана от мнозина за „кометата на века“ – ще се сдобие с още по-голяма и красива опашка след сближаването си със Слънцето.

Композитно изображение на приближаването на ISON към Слънцето на 28 ноември. Снимка: ESA&NASA/SOHO/SDO

Композитно изображение на приближаването на ISON към Слънцето на 28 ноември. Снимка: ESA&NASA/SOHO/SDO

Въпреки всичко до момента са събрани изключително много данни и наблюдения на ISON, които ще занимават учените немалко време в бъдеще. Един от въпросите, на които те ще трябва да отговорят, е защо кометата изчезна по този начин. (Източник: NASA)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!

Тагове: